Які продукти спричинюють харчову алергію: основні причини
Харчова алергія стала серйозною проблемою у суспільстві. Вона проявляється як непереносимості деяких продуктів, викликають алергічні реакції в організму. В останні роки кількість людей, які страждають на харчові алергії, значно збільшилася.
Існує безліч продуктів, які можуть спричинити харчову алергію. Однак, деякі з них є основними "винуватцями" алергічних реакцій. Одним із найпоширеніших алергенів є горіхи. Алергія на горіхи може виявлятися у різних формах, від алергічної кропив'янки до анафілактичного шоку.
Ще одним поширеним алергеном є молоко та молочні продукти. Багато людей не переносять лактозу, що міститься в молоці, що викликає у них алергічні реакції. Крім того, алергія на молоко може виявлятися не тільки при вживанні молочних продуктів, а й при контакті з ними на шкірі.
Продукт | Опис |
---|---|
Молоко | Викликає алергію у людей, непереносимість лактози |
Яйця | Один із найпоширеніших алергенів, особливо у дітей |
Риба | Багато видів риби можуть викликати алергію |
Морепродукти | Креветки, кальмари та інші можуть викликати алергічні реакції |
Фрукти | Особливо цитрусові, полуниця, малина |
Горіхи | Багато видів горіхів, включаючи арахіс, викликають алергію |
Глютен | Присутня у пшениці, житі, ячмені та можливо викликати алергічні реакції у деяких людей |
Найпоширеніші харчові алергени: коров'яче молоко, яйця, риба, горіхи, соя, пшениця, цитрусові, мед, шоколад, полуниця, помідори. Якщо у твоєї дитини алергія на коров'яче молоко, виключи з раціону молоко та молочні продукти (йогурти, вершки та ін.).
Які продукти найчастіше викликають алергію?
Зміст:
Існує 14 найпоширеніших алергенів, Серед яких особливо виділяють «велику дев'ятку»:
- молоко;
- яйця;
- риба;
- пшениця;
- ракоподібні;
- дерев'яні горіхи;
- арахіс;
- соя;
Які продукти виводять алергію з організму?
Дозволені продукти
- Нежирне яловиче м'ясо, відварене.
- Супи круп'яні, овочеві (вегетаріанські, на вторинному яловичому бульйоні).
- Олія оливкова, соняшникова.
- Відварна картопля.
- Каші (гречана, геркулесова, рисова).
- Натуральні йогурти без добавок, сир, кисле молоко, ряженка.
- Білі сичужні сири.
Які продукти не можна їсти при харчовій алергії?
Шоколад та шоколадні вироби, торти, тістечка, здобне тісто, цукор, мед. Кава, какао, квас, газовані та алкогольні напої (! категорично заборонені), горіхи (фундук, мигдаль, арахіс та інші).
Як відрізнити алергію від харчової алергії?
Якщо у випадку алергії присутні характерні симптоми (висипання у вигляді кропив'янки, набряки, симптоми з боку шлунково-кишкового тракту, дихальної системи), то у харчовий Непереносимості прояву можуть бути набагато різноманітнішими: гнійники на шкірі, зайва вага, слабкість і навіть сечокам'яна хвороба, а також почуття.